Virágkarakterisztika – Virágválasztás a csokorhoz

Úgy gondolod elegendő az alkatodhoz igazítani a csokor formáját és méretét?
Az igazán sikeres csokrokat a menyasszonyi ruha stílusához, így az ara karakteréhez igazítjuk. Ezután jöhet csak számításba a forma és virágválasztás.

Klasszikus zárt vonalvezetésű, minimál díszítettségű ruhához diszharmónikusan hat egy vad bozontos mezei csokor. Míg ha ugyanezt a csokrot egy bohém, laza és könnyed szabású csipkeruhájú menyasszony kezében látjuk újra, teljes összhang érezhető. Tehát nagyon fontos, hogy egy jó ruhaválasztást az azonos stílusban elkészülő csokortervezés kövessen.

Nagyon fontos, hogy amikor már megvan a ruha, egyeztessetek egy szakképzett virágkötővel. Ő a ruhaválasztás alapján, illetve alkat alapján meg fogja mondani, mi az ami a kezedben legjobban mutatni.
Mivel az alkati dolgokról már sokat olvashattatok: mint pl.: gömbölyded, alacsony alkatú menyasszonyhoz nyújtott formájú csokor illik, vékonyakhoz a kerek csokrok stb…így erre most nem pazarolnám az időt.

Nézzük inkább a virágkarakterisztikát! Melyik, milyen stílusú menyasszonyhoz illik leginkább?

Alapjaiban 5 virágkaraktert különböztetünk meg. Ezeket formaviláguk, mozgásformájuk alapján kategórizáljuk.
A legegyszerűbben talán az uralkodó jelleggel bíró virágokat ismerjük fel. Általában ezek különlegesen nagyok, egyedi tartásuk, arisztokratikus megjelenésük van. Ilyen pl. : liliomok, a papagájvirág vagy épp a flamingóvirág, orchideák. Már 1-2 szál is jól érvényesül, nem kíván kiegészítőt, megjelenésével uralja a teret. Épp uralkodó jellegükből adódik, hogy nem igazán tűrnek meg maguk mellett más rangú virágot. Ezért legtöbbször homogén csokrokat készítünk belőlük.

 

Ha mégis ragaszkodna a menyasszony a vegyes csokorhoz, uralkodó virág másik uralkodó virágot tűr meg maga mellett…vagy esetleg más nemes virágot, alárendelt viszonyban.

 
 

Tökéletes párosítás egy ilyen csokor egy klasszikus ruhához. De minimál viráganyagból készített, modern formába öltöztetett variációja elkísérheti a modern stílusú menyasszonyi ruhát viselő arát is a nagy napon. Különleges színviláguk miatt passzolnak még az extravagáns, nagyvilági stílusú menyasszonyokhoz is. Ez utóbbi esetben kötelező a nem mindennapos színhasználat és a ruha extravagáns kiegészítőinek megjelenítése a csokorban!!

A pompás virágokat minden romantikus alkatú menyasszony elsőre a szívébe zárja. Lágy, buján dús sziromzata igazi finomság a lelkünknek. Legszivesebben a szirmok közé dugnánk orrocskánkat, hogy a szirmok egész nap kényeztessék arcunkat.
Hatalmas, mutatós virágokról van szó mint pl.: a dáliák, krizantémok, hortenziák, pünkösdi rózsák, dísznapraforgók. Méretük és színük miatt mindig súlypontját képviselik a csokornak. Nemcsak önmagukban mutatnak jól, de tökéletes vegyíthetők. Így a vegyes csokrok tökéletes alapját adják.
Romantikus menyasszonyok zárt gömbcsokrai éppúgy készíthetők belőlük mint a bohém menyasszonyok vegyes laza csokra. Társítva mezei jellegű egyszerű vagy mutatós virágokkal, fűfélékkel, zöldekkel.

Nemes formájú virágok a legelterjedtebbek. Legszivesebben közülük a rózsafajtákat használjuk esküvők alkalmával.
 
Közepes vagy nagyméretű virágok, amelyekből minél többet használunk egy csokorban, annál jobban erősítik egymás megjelenését. Tehát már meg is kaptuk a választ arra, miért oly szemet gyönyörködtető és elegáns egy dús rózsacsokor. Homogenitásukkal erősítik jellemüket.
Homogén rózsacsokrokat megintcsak a klasszikus menyasszonyoknak ajánlom, míg ha a rózsát vegyítjük, szinte minden más stílusú ruhához is igazítható. Így pontosan ügyeljünk az arányokra!

 
Végül jöjjenek a mutatós és egyszerű virágok. Elmondható róluk, hogy alárendelt szerepkört vállalnak, de mégis nagyon fontosak. Hiszen ezekkel a kis apró, önmagában jelentéktelennek tűnő virágokból, ha tömegével használjuk őket, fantasztikus mutatós és játékos csokrok készíthetők.
Nyugodtan vegyíthetjük nemes és pompás virágokkal, az összhang garantált.
Mutatós virág pl.: tulipán, margaréta, kardvirág, boglárka. Míg egyszerű virágok pl.: rezgő, gyönygvirág, levendula, ibolya stb.
Ha mezei jellegű csokorra vágysz, ezekből kötött vegyes bokrétát rendelj. Tuti nem fogod megbánni.
 


Inspirációs fotók: Pinterest – Style Me Pretty – The Knot