A megfelelő esküvői helyszín választás alapjai

Bármennyire is egyetlen napról, egyetlen estéről van szó, esküvőnk helyszínének kiválasztása az egyik legmeghatározóbb tényező az esküvőszervezési folyamatban. Az átélt élmények egy életre biztosítják számunkra a csodálatos emlékeket, amelyek érzelmi feltöltődést adnak nekünk, bármerre sodor is az élet bennünket.  
Mint ahogy azt már írtam, van aki stílus alapján választ, van aki távolság alapján, van aki praktikus megoldást keres. Van aki csak ajánlás alapján, van olyan, aki semmit nem akar érte fizetni… hisz úgyis egy rakás pénzt otthagy a vacsoráért. Ezeregy megközelítés létezik.
Egy dolog viszont biztos. Ennek a döntésnek nemcsak racionálisnak kell lennie, hanem bizony érzelmi alapokkal is rendelkeznie kell. Amikor belépsz egy bálterembe, vagy akár egy ősfás gyönyörű parkban sétálsz…azt kell érezned: Igen, ez az! Enélkül az érzés nélkül aligha fog maradandó mély érzelmeket adni egy hely. 
Fontos, hogy meg tudd fogalmazni milyen hangulatú helyet keresel. Egy klasszikus eleganciájú kastélyt, vagy akár egy játékos hangulatú arborétumot pici fehér rendezvény sátrakkal?
Amíg ez egyik a biztos beltéri adottságokat adja, bejáratott éttermi és szálláshely szolgáltatással, addig egy szabadtéri esküvő a lehetőségek tárháza, amelynek minden mozzanatát bizony neked kell kitalálnod és leszervezned. Persze egy jó esküvőszervező ilyenkor jól jön, ez nem vitatható. Viszont a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szervezési munkálatok kezdeti nagy lendülete hamar  fárasztóvá válik, sőt egyre frusztrálóbbá, ha nincs a menyasszonynak segítsége.  
Tehát ha a hangulatot, a keresett színvilágot, esküvői  környezetet be tudod határolni, a helyszín választás is könnyebb lesz. A helyszínnek és a megálmodott hangulatnak, színvilágnak társulnia kell ahhoz, hogy egy igazán kellemes atmoszféra biztosítsa a meghitt esküvői hangulatot.
Vagyis ne akarj vadászcsárdában tengerparti hangulatot teremteni.  Teljes mértékben stílusidegen és zavaró hatású lesz az összhatás. Ezt garantálhatom. 
Érdemes a kiszemelt helyeket személyesen is végiglátogatni és benyomásokat gyűjteni. Beszélgetni a vezetőséggel, a helyi szervezőkkel, vagy személyzettel is. Hisz ők fognak elkísérni benneteket a nagy napon. Rákérdezni a hely adottságaira, vendégfogadásra, szálláslehetőségekre. Ha egy helyszínen lesz a ceremónia és a vacsora is, akkor jó ha a ceremónia tervezett időpontjában szintén meglátogatjátok a helyszínt, ellenőrzitek a fényviszonyokat. Rákérdezhettek a ceremóniához biztosított kellékekre is: anyakönyvvezetői asztal, székek, boldogságkapu, világítás, hangosítás stb.
Fontos kérdés mindig, mi van benne a helyszíni bérlet árában???  Mit tartalmaz az ár, óradíjat, vagy egy egyszeri időkorlátos rendezvényt, vagy esetleg a vendégek száma alapján számláznak?
Lesz-e párhuzamosan más rendezvény is az adott helyszínen stb?
Az előkészületekhez biztosítanak-e a helyet az ifjú párnak, illetve a  messziről érkező családtagok megpihenhetnek-e a szertartás előtt? Ugyanez vonatkozik a helyszínre mint szálláshelyre is. Hány vendéget tudnak elszállásolni, azok mikor foglalhatják el a szobákat és másnap meddig maradhatnak egy esetleges másnapi esküvő miatt? 
Egy jó helyszín nemcsak vacsorát ad, hanem élményt is! Az ifjú párt végigkiséri a készülődéstől kezdve, a kreatív fotózáson át a ceremóniáig. A vendégfogadásnak kényelmes hátteret biztosít, a meghitt hangulatú este pedig egy tökéketes vacsorahelyszínen folytatódik.   

 
Az esküvői vacsorát illetőleg hasonló kérdéseket érdemes feltenni. Mi a konyha kapacitása, hány főt tudnak vendégül látni? Milyen bútorzatot tud a helyszín biztosítani a vacsorához, azokat milyen elrendezésben és mennyiért? Milyen terítőik vannak, ahhoz milyen szalvétát biztosítanak?
Merthát mondjuk meg őszintén, bármennyire is exkluzívnak tűnik egy bordó szépen hajtogatott textil szalvéta, nem biztos, hogy a mi megálmodott dekorációnkba beleillik a dolog.
Van-e olyan dekorációjuk, amit a helyszín biztosít?  Illetve van-e olyan dekorációs kellék, mint pl.: gyertya, amit esetleg nem engedélyez a hely tűzvédelmi vagy bármilyen más okokból? 
Próbavacsorát is kérhetünk, illetve meglátogathatjuk a helyszínt egy  rendezvény  alkalmával. Tehát sok-sok lehetőség van arra, hogy meggyőződjetek, jól választotok-e.
 
Ha netalántán kicsit drágábbnak bizonyul egy hely, mint amennyit a költségvetésetekben szántatok rá, ne húzzátok ki rögtön a listáról. Gondoljátok át, miben más az a hely, érdemes e a bensőséges hangulata miatt mellette dönteni. Lehet, hogy egy kismértékű költségátrendezéssel mégis bele fog férni a keretbe.